Pamantul va intra intr-un proces de racire, din cauza reducerii activitatii Soarelui care intra intr-un proces de reducere a activitatii, sustin cercetatorii japonezi.

Potrivit oficialilor de la Observatorul Astronomic National din Japonia si de la Fundatia de cercetare Riken, activitatea petelor solare indica revenirea la o perioada care aminteste de faza din secolul al XVII-lea, cand timp de 70 de ani clima terestra s-a racit, scrie stirileprotv.ro.

Acea perioada a fost cunoscuta sub numele de Maunder Minimum, iar in acele timpuri temperaturile au coborat cu 2,5 grade Celsius mai jos fata de cele din a doua jumatate a secolului al XX-lea.

Cercetatorii au descoperit totodata ca polii magnetici ai Soarelui isi modifica pozitiile. Satelitul de observatie Hinode a descoperit ca polul nord al soarelui a inceput sa se miste cu un an mai devreme decat era estimat. In schimb polul sud a ramas la locul sau. De asemenea, specialistii prevad ca o activitate de acest fel va incepe in luna mai 2013, adica peste un an.

Daca acest trend continua, polul nord isi va incheia miscarea de inversare luna viitoare, in mai 2012, dar asta va crea o structura cu patru poli magnetici pe Soare, cu doua noi poluri create in vecinatatea ecuatorului stelei sistemului nostru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.