Medicii din Uzbekistan desfasoara un program secret de sterilizare a femeilor, relateaza BBC News Online, care a discutat cu mai multe femei sterilizate fara sa fie informate si fara sa consimta acest lucru.

Adolat, care provine din Uzbekistan unde viata se centreaza in jurul copiilor si a unei familii mari, a mers la medic si a aflat ca a fost sterilizata dupa ce a nascut-o pe fiica sa prin cezariana, scrie hotnews.ro.

"Am fost socata. Am strigat si am intrebat: 'Dar de ce? Cine a putut sa faca asta?' Doctorul a spus: 'Aceasta este legea in Uzbekistan'", a declarat ea.

Cu toate acestea, sterlizarea nu este, oficial, legalizata in Uzbekistan.

Medicii au ramas muti de uimire - exista doar 10 femei ca e in toata lumea! Afla ce o face atat de speciala

Dar dovezile stranse de BBC sugereaza ca autoritatile au condus un program in ultimii doi ani pentru a steriliza femeile din tara, deseori fara stirea lor.

"In fiecare an ni se prezinta un plan. Fiecarui doctor i se spune cator femei trebuie sa li se dea contraceptive; cate femei urmeaza sa fie sterilizate", afirma un ginecolog din capitala Taskent.

"Exista o cota. Cota mea este de patru femei pe luna"
, a adaugat ea sub acoperirea anonimatului, conform gandul.info.

Alte surse medicale sugereaza ca se fac presiuni puternice in special asupra medicilor din zonele rurale ale tarii, unde unii ginecologi au ordinul de a steriliza pana la opt femei pe luna.

O mama a declarat ca a avut o durere suspecta si sangerari abundente timp de mai multe luni dupa ce l-a nascut pe fiul ei. Dupa ce a facut o ecografie, a descoperit ca i-a fost scos uterul.

"Mi-au spus: 'Ce-ti mai trebuie copii? Ai deja doi'", a povestit ea.

Potrivit unei surse din cadrul Ministerului Sanatatii, programul de sterilizare are ca scop sa controleze cresterea populatiei in Uzbekistan, care a ajuns oficial la 28 de milioane de persoane, informeaza stirileprotv.ro.

Primul caz de sterlizare fortata a fost raportat in 2005, de Gulbakhor Turaeva, un patolog din orasul Andijan care a remarcat ca uterele unor femei tinere si sanatoase sunt aduse la morga la care lucra.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Dupa ce a strans dovezi privind 200 de sterilizari fortate, urmarind femeile ale caror utere au fost indepartate, ea si-a prezentat public descoperirile si le-a cerut explicatii sefilor sai.

Ea a fost concediata, iar in 2007 a fost incarcerata, fiind acuzata ca a introdus ilegal in tara literatura de opozitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.