Toata lumea a baut cafea de la Starbucks, insa cati dintre noi stim ca celebrul lant de cafenele Starbucks se afla sub o mare presiune dupa ce recent s-a aflat ca foloseste niste insecte numiti cosenile, pentru a obtine un aditiv alimentar de culoare rosie.

Business Insider dezvaluie ca aditivul folosit ca metoda de a obtine culoarea rosie de sute de ani, este folosit la scara larga in industria alimentara.

  • Cum ajung gandacii in mancarea noastra?

Cosenila este o insecta mica ce traieste pe cactusii din Mexic si America de Sud. Femelele se hranesc cu fructele rosii ale cactusilor, lucru care face sa se concentreze culoarea rosie in corpurile lor. Culoarea se extrage atat printr-o metoda traditionala, cat si printr-una controlata.

In metoda traditionala, fermierii planteaza cactusii infestati de insecte si culeg cosenilele cu mana.

Dupa ce sunt culese toate, fermierii le toarna pe un blat de lemn.

Dupa ce au murit, insectele sunt lasate afara la soare, sa se usuce, timp de doua-trei zile. Este nevoie de 70.000 de cosenile pentru a obtine 450 de grame de vopsea rosie de cosenila. Insectele astfel uscate se transforma foarte usor in vopsea.

Peru produce anual 200 de tone din acest colorant, stiut si sub denumirea de carmin.

  • In Romania, reprezentantii Starbucks au dat asigurari ca acest "ingredient' nu este folosit la noi in tara.

Bautura Frappuccino Strawberries&Crème vanduta in cafenelele Starbucks din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (deci si in Romania), nu contine extract de cosenila. Extractul de cosenila este un colorant natural frecvent utilizat in industria alimentara, pentru produse precum sucuri, branzeturi sau iaurturi si este o alternativa la colorantii rosii artificiali', a declarat Costin Gheorghiu, reprezentatul Starbucks in Romania, despre Bautura Frappuccino Strawberries&Creme.

Citeste si: Aditivii dezgustatori din alimentele noastre preferate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.