Reducerea suprafetei gheturilor in Oceanul Arctic generata de incalzirea climatica ar putea explica iernile cu multa zapada si ger din ultimii ani din Europa si din unele zone ale emisferei nordice, arata un studiu american publicat luni, relateaza AFP.

Dupa ce suprafata banchizei a scazut la un nivel record in 2007, au fost observate ninsori mai abundente decat in mod normal in vaste regiuni nord-americane, ale continentului european si China, subliniaza ei.

In timpul iernilor din 2009-2010 si 2010-2011, emisfera nordica a inregistrat cele mai mari acumulari de zapada din statistici.

Datele inregistrate din 1979 - de la inceputul observatiilor prin satelit - si pana in 2010 arata o diminuare cu un milion de kilometri patrati (minus 29,4%) a suprafetei ghetii din Oceanul Actic in toamna, respectiv de doua ori cat suprafata Frantei, precizeaza oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Georgia (sud-est).

Aceasta diminuare a gheturilor arctice a corespuns unei acoperiri cu zapada net mai ridicata decat in mod normal in nord-estul Statelor Unite, nord-vestul si centrul Europei, precum si nordul Chinei, adauga ei.

"Studiul nostru demonstreaza ca diminuarea gheturilor Oceanului Arctic este legata de schimbari in circulatia aerului in emisfera nordica in timpul iernii", subliniaza Judith Curry, presedintele Scolii de Stiinte Atmosferice si ale Pamantului a Institutului de Tehnologie din Georgia si principalul autor al acestei lucrari.

  • Care este explicatia?

"Modificarile in circulatia aerului formeaza mai frecvent zone de stagnare de inalta presiune atmosferica centrate pe Atlantic, care blocheaza fluxul de aer cald venind din vest si provoaca un flux de aer polar si ninsori abundente in Europa" si nord-estul Americii de Nord, continua cercetatoarea.

Concluziile acestui studiu, care sunt concordante cu cele ale altor cercetari, ar putea fi folosite pentru ameliorarea previziunilor meteorologice sezoniere, potrivit autorilor.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.