Astronomii au descoperit cu ajutorul telescopului Kepler al NASA trei exoplanete, cele mai mici detectate pana acum in afara sistemului nostru Solar.

Planetele orbiteaza in jurul stelei numite KOI-961 si sunt cu foarte putin mai mari decat Pamantul.

Cele trei planete au raza de 0,78, 0,73, respectiv 0,57 de ori mai mare decat cea a Terrei. Cea mai mica are aproximativ marimea planetei Marte, informeaza NASA.

Toate cele trei planete sunt telurice, asemnatoare Pamantului, insa au orbita prea apropiata de steaua lor. Acest lucru inseamna ca sunt prea fierbinti pentru a fi locuibile, iar apa nu nu ar putea exista in stare lichida, potrivit Adevarul.

Cele mai recente descoperiri au fost facute de o echipa condusa de astronomi de la Institutul Tehnologic din Pasadena, California. Echipa a folosit datele de la telecopul Kepler, observatiile de la Observatorul Palomar, din apropiere de San Diego, si Observatorul Keck din Hawaii. Masuratorile lor revizuiesc dramatic dimensiunile planetelor descoperite, fata de ceea ce a fost estimat initial, scrie MEDIAFAX.

"Este cel mai mic sistem solar descoperit pana in prezent"
, a declarat John Johnson, cercetator principal la NASA, de la Institutul din Pasadena. "Este, de fapt, mult mai asemanator cu Jupiter si satelitii sai, ca marime, decat cu orice alt sistem planetar. Descoperirea dovedeste o data in plus diversitatea sistemelor planetare din galaxia noastra", a adaugat astronomul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.