Cutremurul puternic produs in martie in largul Japoniei a generat un tsunami rar cu doua valuri, care au fuzionat si au cauzat pagube mult mai mari atunci cand au atins pamantul, a anuntat NASA.

Pentru prima data, confirmand o ipoteza formulata de mult timp, sateliti americani si europeni au capturat imagini ale celor doua valuri care se unesc pentru a forma unul singur in largul Japoniei.

"Acest val a parcurs o distanta mare fara a pierde din putere. Lanturile de munti submarini au reunit aceste valuri venind din mai multe directii de la originea tsunami-ului", noteaza NASA intr-un comunicat, citeaza MEDIAFAX.

"Aceasta descoperire permite sa intelegem cum traverseaza tsunami bazinele oceanice si cauzeaza pagube considerabile in unele locuri, in timp ce altele nu sunt afectate", adauga agentia spatiala americana.

"Exista o sansa din zece milioane sa putem observa acest dublu val cu ajutorul satelitilor", a subliniat Tony Song, de la Nasa.

"Cercetatorii au formulat de mult timp ipoteza potrivit careia aceste fuziuni de tsunami ar fi putut fi responsabile de un tsunami chilian care a provocat 200 de morti in Japonia si in Hawaii in 1960, dar nimeni nu le-a putut observa de atunci", a adaugat el.

La 11 martie, un cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un val seismic gigantic in nord-estul Japoniei. El a distrus totul in calea sa, declansand o serie de avarii la centrala atomica Fukushima Daiichi, provocand cel mai grav accident nuclear dupa cel de la Cernobil (Ucraina) din 1986.


Aproximativ 20.000 de persoane au murit sau sunt disparute in urma catastrofei din martie.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.