Un nou proiect ambitios propune crearea unui computer conectat la toate sursele din lume cu ajutorul carora va putea prezice crize economice si raspandiri de virusuri.

Un nou proiect numit LES – Living Earth Simulator (Simulatorul Vietii pe Pamant) are ca scop sa „simuleze tot ce se intampla” pe planeta, folosind absolut orice sursa pornind de la retelele sociale pana la statisticile guvernamentale. Programul va trasa o harta a trendurilor sociale si a schimbarilor de ordin economic.

Omul care se afla in spatele acestui proiect ambitios l-a descris ca fiind „un sistem nervos al planetei”, in timp ce academicienii il compara cu un sistem de date economice invechit.

„Ideea a fost sa strangem informatii curente folosind o scala larga de resurse si apoi sa le analizam folosind cele mai puternice computere din lume. Multe probleme cu care ne confruntam azi – inclusiv cele de ordin economic si social – sunt strans legate de comportamentul oamenilor, insa exista, se pare, un nivel mare de neintelegere a modalitatii prin care societatea si economia functioneaza”, declarat profesorul Dirk Helbing, unul din liderii proiectului, citeaza Daily Mail.

Helbing spune ca LES ar putea „prezice” raspandirea bolilor precum gripa porcine, sa identifice metode de combatere a schimbarilor climatice si chiar sa „detecteze” viitoarele crize financiare.

In timp ce unii sunt optimisti in ceea ce priveste proiectul si realizarile sale, altii sunt foarte sceptici spunand ca ceea ce se petrece in lume este mult prea complex pentru a fi cuprins sau sintetizat de un computer si ca in momentul de fata nici vremea nu o putem prezice pentru mai mult de cateva zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.