Oamenii de stiinta au facut o lista cu lunile si planetele care ar constitui o casa buna pentru viata extraterestra.

Printre cele mai „locuibile” planete se afla luna lui Saturn, Titan si Gliese 581g, releva studiul publicat in jurnalul Astrobiology.

Ei au alcatuit acesta lista pe baza a doua criterii prin care au impartit planetele: similaritate cu Pamantul (Earth Similarity Index – ESI) si cat de locuibila este planeta (Planetary Habitability Index - PHI).

„Prima intrebare a fost daca exista conditii similare celor de pe Pamant, pentru ca, empiric, stim ca in aceste circumstante exista viata. A doua a fost daca aceste conditii exista, atunci ce fel de forme de viata exista acolo”, a declarat co-autorul studiului, doctorul Dirk Schulze-Makuch, de la Universitatea Washington State, SUA, citat de BBC.

Planetele incadrate in ESI au fost studiate din punct de vedere al marimii lor, al densitatii si a distantei in functie de planeta-mama. In aceasta categorie au intrat Pamantul, Gliese 581 g, Gliese 581 d, Gliese 581 c, Marte, mercur, HD 69830 d, Luna, si Gliese 581 e.

Cele incadrate in PHI au alte aspecte precum relieful – muntos sau acoperit cu gheata, daca are camp magnetic sau atmosfera. In aceasta categorie au intrat Titan, Marte, Europa, Gliese 581 g, Gliese 581 d, Gliese 581 c, Jupiter, Saturn, Venus si Enceladus.

In ultimii ani stiinta a evoluat atat de mult incat viitoarele telescoape vor putea detecta asa numiti biomarkeri in lumina emisa de planete, biomarkeri precum clorofila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.