O echipa de cercetatori din SUA raspund la aceasta intrebare care ne chinuie de atata timp. Vezi ce spun ei.

Un studiu recent, publicat in jurnalul Medical Hypotheses, propune un nou raspuns la intrebarea “de ce oamenii casca?”. Pana acum se credea ca oxigenarea creierului, oboseala sau plictiseala duc la cascat, insa cercetatorii spun ca oamenii casca atunci cand temperatura creierului este ridicata, si sunt de parere ca acest gest are rolul de a scadea temperatura.

Potrivit lor, atunci cand cascam, se deschid sinusurile localizate in stanga si in dreapta nasului, fapt ce duce la racirea creierului atunci cand acesta se “incalzeste”. Studiile au aratat ca oamenii casca atunci cand temperatura creierului este una ridicata.

Totusi, specialistii avertizeaza ca un cascat excesiv poate fi un simptom al unei boli a sistemului nervos si ca el poate preceda afectiuni precum migrenele cronice sau crizele de epilepsie, scrie The Scientist.

Realizatorii studiului, cercetatorii de la Universitatea Yale in colaborare cu cei de la Maryland, declara ca mucusul din sinusuri se evapora constant, si, asemeni unui frigider, racoreste vasele de sange din creier si fluidul cerebrospinal. Potrivit lor, creierul nostru este asemeni unei unitati centrale de calculator, care functioneaza cel mai bine atunci cand este... racita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.