Un bizar sloi de gheata submarin a fost filmat de echipa de la BBC. Specialistii au inregistrat imagini cu apa sarata care se scurge din gheata marina si ucide tot ce intalneste in cale.

Temperatura acestei „saramuri” care se scufunda era sub 0, ceea ce a dus la inghetarea apei, formand un invelis de gheata in jurul ei.
Atunci cand aceasta combinatie de gheata si apa sarata a ajuns pe fundul apei, gheata s-a format si a inghetat orice a atins, inclusiv castravetii si stelele de mare, scrie BBC.

Acest fenomen neobisnuit a fost cauzat de scufundarea unei gheti marine sarate, care are o densitate mai mare decat oceanul. La contactul cu apa calda, se formeaza acest suvoi de gheata, numit de ei „brinicle”.

  • Cum se formeaza acest „brinicle”?

Doctorul Mark Brandon explica: „Apa de mare inghetata nu formeaza gheata la fel ca cea pe care o vedem in congelator. In schimbul acelei dense formatiuni, vom avea ceva asemeni unui burete in care exista o retea de canale de apa sarata.

Iarna, temperatura aerului deasupra oceanului este de -20C, in timp ce oceanul are -1.9C. Caldura din apa se ridica si ajunge la suprafata rece, formand astfel gheata. Sarea din aceasta gheata noua se aduna si este impinsa prin acele canale de care vorbeam mai devreme. Si pentru ca este rece si sarata, este mai densa decat apa de desubt.

Rezultatul? Aceasta apa sarata se scufunda, dar pentru ca este foarte rece, ingheata apa cu care intra in contact. Astfel se formeaza un fel de tub fragil in jurul apei sarate, si devine ceea ce noi cunoastem sub numele de "brinicle". "

Ele se intalnesc atat in Arctica, cat si in Antarctica."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.