Prea mult paracetamol si alte pastile pentru raceala ar putea fi fatale unui om, avertizeaza medicii britanici.

Victimele supradozelor nici macar nu isi dau seama cat de periculoasa poate fi cantitatea de pilule ingerate, scrie Daily Mail.

Expertii atrag un semnal de atentie asupra tuturor celor care se vor trata de raceala sau gripa aceasta iarna, ca o combinatie corecta de medicamente va fi benefica, insa ca ea poate sa fie fatala daca se ia o cantitate prea mare.

Un studiu recent arata ca riscul de a muri de insuficienta hepatica cauzata supradoza accidentala este mai mare decat cel de sinucidere intentionata. De ce? Pentru ca atunci cand oamenii suna la serviciul de salvare, nu stiu sa spuna ce simt, iar diagnosticul este foarte greu de pus, ingreunand si mai tare salvarea la timp.

8 tablete de 500mg pe zi – echivalentul a 4g – este doza maxima pe care un om ar trebui un om sa o ingereze.

Studiul a fost realizat pe 663 de pacienti din Marea Britanie intre anii 1992 si 2008, care au ajuns la spital cu probleme ale ficatului cauzate de consumul de paracetamol.

De cele mai multe ori, ei au consumat paracetamol pentru a reduce durerile de stomac, de spate, de cap sau de dinti/masele.

Doi din cinci au murit de insuficienta hepatica.

Explicatia medicilor e ca oamenii au marit fara sa simta doza de pilule, si ca supradoza nu se compara cu cea la care sinucigasii recurg, insa ca este mai periculoasa pentru ca „daunele” se produc in timp si sunt, de cele mai multe ori, fatale.

Expertii atrag atentia ca 10g a fost cantitatea minima de la care s-a ajuns la supradoza, iar cea fatala a fost de 24 g (cantitati ingerate in 24 de h).

Cantitatile normale de medicamente sunt descompuse de organism fara nicio problema, insa cantitatile excesive se acumuleaza in ficat si produc leziuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.