Stii ca un caine poate mirosi de 10.000 de ori mai bine decat noi? Oamenii de stiinta incearca sa profite la maxim de aceasta calitate.

Labradorul Daisy este antrenata sa detecteze mirosul de „cancer”. Ei i se da sa miroasa mai multe mostre din spital, si trebuie sa o identifice pe cea care apartine pacientului bolnav de cancer. Ea este unul din primii caini din lume care vor revolutiona diagnoza medicala, scrie Daily Mail.

Stim ca animalele au simtul olfactiv mai dezvoltat decat al oamenilor, iar aceasta calitate a cainilor a fost folosita mult timp – in aeroporturi, in razii ale politiei etc., insa in ultimii ani, oamenii de stiinta au incercat sa mearga mai departe. Acest an, un cercetator german a descoperit ca patrupedele pot „mirosi” bolnavii de cancer la plamani. Cei patru caini care fac parte din acest program, pot detecta 71% din cazuri.

A existat un caz recent in care o pensionara din Marea Britanie avea un caine rasa collie, si care, mirosindu-i respiratia, a inceput sa ghionteasca sanul drept. Femeia a descoperit apoi ca la sanul drept i se dezvoltase o tumora pe care medicii inca nu o gasisera.

Se crede ca aceasta maladie produce anumite substante chimice volatile pe care cainii pot fi invatati sa le detecteze.

Nu stim cat de curand fiecare camera de garda va avea in dotare un caine „detectiv”, insa momentan, oamenii de stiinta incearca sa demonstreze ca tumorile canceroase genereaza un miros specific, si atunci ei ar putea crea un aparat care sa functioneze asemeni unui „nas de caine”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.