Probabil ca nu isi va face loc in meniurile restaurantelor fast-food foarte curand, insa acest hamburger creat in laborator din carne crescuta in vitro ar putea fi antidotul multor rele din lume: foametea, macelarirea animalelor si schimbarile climatice.

Carnea “creata” este diferita fata de cea imitata (precum cea vegetariana facuta din soia sau gluten) pentru ca este facuta din carne adevarata.
Folosind celule stem recoltate din abatoare, oamenii de stiinta „hranesc” celulele cu un amestec de zaharuri, aminoacizi, lipide si minerale pana la maturitate, scrie Reuters.

Pana acum, ei au reusit sa creeze fasii de muschi lungi de 2.5 cm, cu o latime mai mica de un cm, si subtiri de aproape ca poti sa vezi prin ele.

Cercetatorii spun ca aceasta carne va fi foarte scumpa – 250.000 euro, datorita faptului ca este crescuta intr-un laborator stiintific si pentru ca este creata manual, insa ei cred ca va fi foarte eficienta si mai putin daunatoare mediului decat carnea obisnuita. Pentru ca ea nu are sange, ii lipsteste culoarea.

Aceasta carne a fost creata din cauza cererii tot mai mari de carne din lume, si pentru ca, cercetarile estimeaza ca aproape 56 de miliarde de animale sunt crescute si macelarite in fiecare an, rezultand 18% din gazele cu efecte de sera. Potrivit cercetatorilor, consumul carnii create in laborator ar putea reduce cu 95% producerea gazelor cu efect de sera si ar scadea cu 98% consumul carnii de animale.

Ei cred ca vor reusi sa scoata pe piata aceasta carne intr-un an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.