Un iceberg de marimea orasului New York mai are putin si se desprinde de ghetarul Insula Pine (PIG) din Antarctica.

Fisura, observata prima oara in octombrie, se intide pe o lungime de aproape 30 de km si are o adancime de 60 m. Ea a fost fotografiata de ce cei de la NASA. Crapatura se adanceste si mareste in fiecare zi, oamenii de stiinta fiind martorii a ceea ce ei numesc “nasterea” unui iceberg.

Acest lucru se va petrece la sfarsitul acestui an, sau la inceputul lui 2012.

Cerceatorii spun ca icebergul va avea o suprafata de 880 de km patrati, suprafata similara cu Berlinul sau cu New Yorkul.

“Ultima mare ‘nastere’ a avut loc in 2001, deci ne asteptam sa se intample curand – pentru ca ele se petrec la un ciclu de 10 ani, si pentru noi este foarte interesant ceea ce se intampla”, a declarat Dr Michael Studinger, un om de stiinta de la NASA, citeaza Daily Mail.

PIG este una din cele mai mari si mai rapide mase de gheata din Antarctica, si este responsabil pentru o zecime din toate formatiunile de gheata care plutesc in oceanele lumii.

Vezi mai multe imagini aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.