Un nou studiu releva faptul ca muzica poate influenta gustul vinului. Greu de crezut, nu ?

Ei bine, Adrian North, profesor la Universitatea Heriot Watt Chartered, a realizat un studiu pe 250 de studenti si rezultatele au aratat ca muzica a influentat perceptia acestora cu privire la savoarea vinului, scrie telegraph.co.uk.

Participantii la studiu au fost impartiti in cinci grupe si li s-a dat sa sa guste un Cabernet Sauvignon si un Chardonnay, ascultand pe fundal patru genuri muzicale complet diferite.

Primul grup a savurat un pahar de vin ascultand timp de 15 minute Carmina Burana, o piesa considerata „puternica”, al doilea grup a ascultat un fragment fin si rafinat din "Spargatorul de Nuci”, al lui Chaikovsky, al treilea grup a ascultat piesa energica si plina de prospetime de la Nouvelle Vague - "Just Can't Get Enough", al patrulea grup a ascultat calda si lenta melodie "Slow Breakdown" a lui Michael Brook iar al cincilea grup a baut paharul de vin in liniste.

Starea de spirit data de fiecare melodie s-a regasit in raspunsul participantilor despre gustul vinului testat. Astfel, desi au baut aceleasi tipuri de vin, participantii din primul grup au spus ca vinul are un gust puternic, cei din al doilea grup au spus ca vinul are o aroma fina si rafinata si asa mai departe.

Studiul arata ca emotiile transmise de muzica influenteaza perceptia gustului. "Rezultatele indica faptul ca functia simbolica a unor stimuli auditivi, in acest caz muzica, pot influenta perceptia si la nivelul unui alt simt, cum ar fi, spre exemplu, gustul", spun specialistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.