De la grija Angelei Merkel pentru zona euro, un istoric a construit un scenariu demn de filmele SF. Ce prevede acesta pentru Europa in urmatorii 7 ani?

Saptamana trecuta, in timpul summitului de la sfarsitul lui octombrie, cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat ingrijorarea fata de zona euro: "Nimeni nu ar trebui sa creada ca urmatoarea jumatate de secol va insemna pace si prosperitate. Daca euro cade, Europa cade".

Plecand de la cuvintele cancelarului, istoricul Dominic Sandbrook a creat pentru DailyMail un scenariu a ceea ce urmeaza sa se intample in Europa in urmatorii 7 ani.

Desi cuvintele cancelarului german au parut absurde si melodramatice, in viziunea lui Sandbrook ceilalti lideri europeni au refuzat sa recunoasca adevarul: batranul continent este amenintat de o combinatie periculoasa intre datorii fara sfarsit, recesiune economica, manifestari de anarhie si neincrederea in capitalism.

Dupa ce planul de salvare a zonei euro va cadea in februarie 2012, protestele din Grecia impotriva masurilor de austeritate se vor transforma in rutina. Grecia se va retrage din zona euro in timp ce restul Europei se va cufunda in recesiune. Peste noapte parca, pietele europene vor inregistra cele mai mari pierderi din istorie.

Grecia va cadea, iar Europa va simti socul. Una din marile puteri europene, Italia, se va afla in pericol. Rusia condusa de Vladimir Putin va ocupa Lituania, Belarus si Moldova. "Criza din Europa reprezinta un avantaj pentru noi. Zilele de umilinta vor lua sfarsit, iar imperiul nostru va fi din nou puternic", ar afirma Putin.

Viitorul Europei se afla in mainile Rusiei - in est, si ale Frantei - in vest. Sarkozy va modifica legea si va ajunge la un al treilea mandat, pentru ca are genele lui Napoleon, nu?

Nu putem stii ce ne asteapta in viitor, insa acest scenariu este cu adevarat sumbru. Dar sa fie vorba numai despre un scenariu? Sa nu uitam ca lideri din intreaga lume isi exprima ingrijorarea fata de zona euro. Unul din ei, Jacek Rostowski - ministrul de finante din Polonia, avertizeaza asupra unui razboi pe continent in urmatorii 10 ani daca zona euro se prabuseste.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.