NASA si Japonia au lansat o versiune semnificativ imbunatatita a celei mai complete harti topografice digitale a Pamantului, produsa cu masuratori detaliate, efectuate din nava spatiala Terra.

Harta, cunoscuta sub numele de Global Digital Elevation Model, a fost creata cu ajutorul radiometrului japonez ASTER, aflat la bordul satelitului Terra.

Prima versiune a hartii a fost lansata de NASA si de Ministerul japonez al Economiei, Comertului si Industriei (METI) in iunie 2009.

ASTER acopera 99% din uscatul Pamantului, avand o rezolutie spatiala, precum si o acuratete orizontala si verticala mai bune.

Versiunea imbunatatita a hartii are 260.000 de imagini bidimensionale in plus.

Harta poate fi accesata gratuit online la adresele https://lpdaac.usgs.gov/ sau http://www.ersdac.or.jp/GDEM/E/4.html.

Conform lui Woody Turner, cercetator in cadrul NASA, aceasta este cea mai completa si mai consistenta harta topografica a lumii, care acopera 99% din glob si se intinde de la 83 grade latitudine nord pana la 83 grade latitudine sudica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.