"Atunci cand am intrebat-o pe bunica daca Martha era cu adevarat vrajitoare, ea mi-a raspuns: Draga mea, nu cred ca exista vrajitoare, ci doar femei feroce".

Vanatoarea de vrajitaore din Salem a ramas in istoria umanitatii ca unul dintre cele mai cunoscute cazuri de isterie in masa. In perioada februarie 1692 – mai 1693 aproape 200 de oameni au fost acuzati de vrajitorie in comunitatea colonistilor americani din Salem – Noua Anglie. Povestile acestora sunt incredibile si au ramas in memoria noastra colectiva, fascinandu-ne... vorbindu-ne despre o latura mai putin onorabila a fiintei umane. Acuzatii false, lipse de probe in procese, extremism religios, isterie...

Una dintre femeile acuzate de vrajitorie in acele timpuri tulburi a fost Martha Carrier, a carei poveste ne-o spune, dupa trecerea a zece generaii, stra-stra-stra... nepoata ei, Kathleen Kent, autoarea unei carti devenite best-seller, despre condamnarea strabunicii la moarte, in urma acuzatiilor de vrajitorie – “The Heretic’s Daughter” (Fiica ereticei).

Retail jobs

Sa intram putin in atosfera acelor timpuri..... Biserica era temelia comunitatii, in Noua Anglie a secolului al 17-lea. Majoritatea oamenilor din Massachusetts erau puritani – colonisti plecati din Anglia in cautarea tolerantei religioase. Dar strictul cod puritan era departe de a fi tolerant.

De exemplu, era impotriva legii sa nu mergi la biserica – unde femeile si barbatii stateau separat in timpul unor slujbe indelungate. Stilul de viata al puritanilor era foarte restrictiv si rigid. Omenii trebuiau sa munceasca din greu si sa isi reprime emotiile. Chiar si stilul vestimentar cenusiu al acestora era dictat de catre biserica. Diferentele individuale erau sterse. Cum se astepta de la puritani sa traiasca dupa un cod moral foarte rigid, ei credeau ca toate pacatele – de la dormitul in bserica pana la furatul de mancare – trebuie pedepsite.

Citeste si:
Doua femei si trei copii au ars de vii dupa ce vecinii le-au...
Doua femei si trei copii au...

Citeste articolul integral pe Garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.