Agentia Spatiala Europeana (ESA) doreste sa lanseze o misiune, in anul 2015, al carei obiectiv seamana foarte mult cu intriga din filmul "Armageddon - Sfarsitul lumii?", in care Bruce Willis si echipa lui de astronauti curajosi incercau sa arunce in aer un asteroid urias care se indrepta spre Terra.

Potrivit dailymail.co.uk, daca aceasta misiune spatiala va fi initiata de ESA, savantii vor sa lanseze un satelit - cu o viteza foarte mare - catre un meteorit de testare, pentru a vedea daca acesta isi va modifica traiectoria.

Scopul acestei misiuni este de a vedea daca "salvarea" Terrei este posibila prin aceasta metoda, in cazul in care se descopera ca un astfel de asteroid se afla cu adevarat pe o traiectorie de coliziune cu Pamantul.

Misiunea pusa la punct de ESA, denumita Don Quijote, va consta in expedierea a doua vehicule spatiale spre unul dintre asteroizii din apropierea Terrei.

Unul va avea rol de proiectil, iar celalalt va ramane pe orbita satelitului, va colecta si va analiza datele in urma acestui experiment.

O tinta potentiala este asteroidul 99942 Apophis, despre care expertii spun ca are o probabilitate din 250.000 sa loveasca Terra in anul 2036, iar misiunea Don Quijote ar putea reprezenta astfel un bun exercitiu de antrenament.

Vehiculul-proiectil, denumit Hidalgo, are o greutate de 500 de kilograme si va lovi asteroidul cu o viteza de circa 10 kilometri pe secunda.

Vehiculul care va ramane pe orbita, denumit Sancho, va filma coliziunea si va monitoriza evolutia asteroidului, pentru a vedea daca acesta isi modifica traiectoria.

Intre timp, NASA planuieste ceva si mai spectaculos - vrea sa plaseze, in urmatorii 15 ani, astronauti pe suprafata unui asteroid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.