O planeta situata pe orbita unei stele indepartate este mai neagra decat carbonul si reflecta mai putin de 1% din lumina emisa de steaua ei, potrivit unui studiu publicat de Royal Astronomical Society (RAS) din Marea Britanie, transmite AFP.

Aceasta planeta gazoasa, calificata de specialisti drept ciudata, numita TrES-2b, are o marime similara planetei Jupiter, spun autorii acestui studiu.

Orbita sa este apropiata de steaua GSC 03549-02811, situata la circa 750 de ani lumina in directia constelatiei Draco.

"TrES-2b are o putere de reflexie considerabil mai scazuta decat vopseaua acrilica neagra, deci este vorba de o lume ciudata", a spus David Kipping, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, citat intr-un comunicat de RAS.

Descoperita pentru prima data in urma cu cinci ani, TrES-2b se invarte in jurul stelei sale la o distanta de cinci milioane de kilometri - foarte aproape comparativ cu distanta de 150 de milioane de kilometri dintre Terra si Soare, scrie MEDIAFAX.

Atmosfera acestei planete ar putea cunoaste temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius.

Astronomii au detectat prezenta unor materii chimice care absorb lumina, precum vaporii de sodiu, oxidul de potasiu si oxidul de titan. Insa niciuna dintre aceste substante nu poate explica nivelul de intunecare al acestei exoplanete, mai puternic decat cel intalnit pe oricare planeta sau satelit din sistemul nostru solar.

TrES-2b, la fel ca Luna, ar putea fi blocata de o forta gravitationala, care face ca ea sa-si expuna stelei sale o singura parte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.