Un mic asteroid cu un diametru de 300 de metri insoteste Terra in jurul Soarelui, precedand-o pe orbita. Aceasta descoperire a primului asteroid "troian" al Terrei a fost publicata, joi, in revista stiintifica britanica Nature, informeaza AFP.

Dupa Jupiter, Marte si Neptun, Terra devine astfel cea de-a patra planeta din sistemul nostru solar care are drept companion cel putin un asteroid "troian".

Acest termen desemneaza asteroizii pozitionati pe orbita unei planete intr-unul dintre punctele de echilibru stabile, denumite puncte Lagrange. Ei insotesc planeta in rotatia ei in jurul Soarelui, precedand-o sau urmand-o, dintr-un unghi bine definit.

"Deoarece ei preced sau urmeaza in mod constant aceeasi orbita ca si planeta, nu vor intra niciodata in coliziune cu ea", se afirma intr-un comunicat NASA.

Asteroidul 2010 TK7, care se afla la o distanta de circa 80 de milioane de kilometri de Terra, a fost descoperit pe orbita terestra gratie telescopului WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) al NASA.

De-a lungul urmatorilor 100 de ani, el nu se va apropia la mai putin de 24 de milioane de kilometri de Terra, a precizat NASA.

Orbita lui "este stabila pentru cel putin 10.000 de ani", afirma Martin Connors de la Universitatea Athabasca din Canada si ceilalti astronomi care au confirmat descoperirea cu telescopul terestru Canada-France-Hawai.

Savantii considerau ca Terra ar trebui sa aiba asteroizi troieni, insa vederea lor s-a dovedit extrem de dificila, pentru ca ei sunt in general "inecati" in lumina Soarelui.

Detectarea asteroidului 2010 TK7 a fost usurata de faptul ca acesta are "o orbita neobisnuita care il indeparteaza mai mult de Soare decat in cazul majoritatii troienilor", a explicat Connors.

Companionul Terrei urmeaza intr-adevar o traiectorie complexa, trecand atat pe deasupra, cat si pe sub planul orbitei terestre, in jurul punctului Lagrange.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.