Un transplant dublu de picioare, prezentat ca o premiera mondiala, a fost realizat luni, in Spania, de chirurgul Pedro Cavadas, au anuntat autoritatile din Valencia.

Un barbat care avea ambele picioare amputate si se deplasa in scaun cu rotile a fost operat in noaptea de duminica spre luni, se afirma in comunicatul emis de guvernul regional din Valencia.

"Este pentru prima data in lume cand este realizat un astfel de transplant", scrie newsfeedresearcher.com.

Pacientul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, si-a pierdut ambele picioare intr-un accident, a indicat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, precizand ca protezele existente pe piata nu puteau fi folosite in cazul acestui bolnav.

Medicul Pedro Cavadas este specializat in acest tip de transplant. El a realizat in 2008 primul transplant dublu de maini din Spania - al doilea din lume -, iar in 2009, primul transplant de fata din Spania.

"Acest tip de transplant n-a mai fost niciodata facut, nicaieri in lume", a declarat pentru postul public de radio spaniol RNE directorul Organizatiei nationale pentru transplanturi (ONT), Rafael Matesanz, care a precizat ca oganismul pe care il conduce a autorizat aceasta operatie in luna mai.

"Astfel de cazuri sunt foarte rare. Cand amputarea este realizata la un nivel atat de sus incat nici nu poate fi pusa o proteza, pacientul este condamnat la scaunul cu rotile", a adaugat Matesanz, precizand ca atunci cand pacientului i-a fost amputat un singur picior sau amputarea a fost realizata sub nivelul genunchiului, proteza este cea mai indicata solutie, scrie MEDIAFAX.

A fost foarte dificil si sa se gaseasca un donator, a subliniat Matesanz, adaugand ca un anumit numar de criterii, precum compatibilitatea grupelor sangvine dintre donator si primitor, trebuie sa fie indeplinite. Totodata, donatorul nu trebuie sa se afle prea departe de locul unde are loc operatia.

Pe 16 noiembrie 2010, Ministerul Sanatatii din Spania a anuntat ca a autorizat acest transplant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.