Cercetatorii de la Universitatea din Florida au incercat sa inteleaga modul in care cainii reactioneaza la gesturile oamenilor si au ajuns la o concluzie: "Cainii ne inteleg...cand vor!"

Autoarea studiului "Starile Atentiei", Monique Udell a efectuat experimente atat pe caini cat si pe lupi. Cainii si lupii trebuiau sa cerseasca mancare de la oameni care se uitau la ei si de la oameni care stateau cu spatele.

Rezultatele studiilor au aratat ca atat cainii cat si lupii nu cerseau de mancare daca persoanele care efectuau experimentul se aflau cu spatele, ceea ce indica o "capacitate de a actiona in concordanta cu starea de atentie a omului". In concluzie, daca oamenii nu erau atenti, cainii nu interactionau cu ei, scrie autoarea studiului, potrivit Huffington Post.

Potrivit specialistilor, majoritatea speciilor rasei canine au aceasta abilitate (probabil innascuta) de a simti cand oamenii actioneaza, fie ca traiesc in contact cu ei sau nu (cum se intampla in cazul lupilor).

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca, daca au fost crescuti de pui, cainii tind sa fie mai receptivi la oameni, decat cainii crescuti in adaposturi speciale. Acest lucru poate sugera ca, in timpul vietii lor, prin faptul ca au fost crescuti de catre oameni, au invatat sa fie mai receptivi la directivele lor.

Cu alte cuvinte, Azorel are abilitati naturale inascute pentru a simti cand esti atent la el, insa isi dezvolta acest simt si de-a lungul vietii. Udell a adaugat ca oamenii ar putea sa se foloseasca de aceste informatii si sa le foloseasca pentru a-si dresa cainii visurilor lor.

"Cainii nu s-au nascut sa fie prietnii cei mai buni ai oamenilor", a declarat aceasta adaugand ca "experientele pe care le au si tipul de mediu in care traiesc le influenteaza comportamentul. Daca vrei un caine foarte receptiv la oameni, ai ceva de muncit".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.