Eclipsa totala de luna va putea fi observata in anumite regiuni din Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, in noaptea de miercuri spre joi. Eclipsa este prima din anul 2011 si va avea cea mai lunga durata din ultimii 11 ani.

O eclipsa totala de Luna se produce de doua ori pe an, cand Luna trece in conul de umbra al Pamantului. Trecand un umbra Terrei, Luna va capata o culoare aramie-rosiatica, caracteristica crepusculului terestru. Acest fenomen este cauzat de refractia luminii ce provine din atmosfera terestra care lumineaza suprafata lunara, relateaza AFP. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale indica gradul de poluare al atmosferei, spun specialistii.

In acest an, luna va intra complet in umbra planetei , iar fenomenul va dura peste cinci ore, cea mai lunga durata de la eclipsa din iulie 2000, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

  • Cea mai lunga eclipsa din ultimii 11 ani

Eclipsa incepe la ora 20.24, ora Romaniei, cand Luna se afla sub orizont. Va rasari la ora 20.51, iar dupa 30 de minute va incepe sa intre in umbra Pamantului. Timp de o ora, umbra va acoperi discul Lunii, iar eclipsa totala va incepe la ora 22.22 si se va incheia la ora 00.03, cand partea stanga a discului selenar va incepe sa revina la luminozitatea normala. Luna va iesi complet din umbra la ora 01.02, iar eclipsa se va termina la ora 02.01.

Fenomenul din acest an va putea fi observata in jumatate din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Australia Occidentala. In Europa, eclipsa totala va fi vizibila pe tot continent, cu exceptia nordului Scotiei si al Scandinaviei.

Urmatoarea eclipsa totala de Luna se va produce pe 10 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.