Cu ajutorul satelitului Swift al NASA si al Observatorului Chandra X-ray, astronomii au descoperit doua gauri negre supermasive in centrul unei galaxii relativ apropiate.
Galaxia, cunoscuta sub numele de Markarian 739 sau NGC 3758, se afla la o distanta de 425 de milioane de ani lumina, spre constelatia Leului. Cele doua nuclee din centrul galaxiei se afla la o departare unul de celalalt de doar 11.000 de ani lumina, fiecare continand o gaura neagra.

"In centrul galaxiilor, inclusiv in centrul Caii Lactee, se afla gauri negre supermasive, cu o masa de milioane de ori mai mare decat a soarelui", spune liderul echipei studiu de la NASA Goddard Space Flight Center, Michael Koss. "Unele gauri negre din centrul galaxiilor radiaza de miliarde de ori mai multa energie decat soarele", mai explica acesta.
  • Toate galaxiile au in centru nuclee active, insa galaxii cu doua nuclee sunt foarte rare: Markarian 739 este doar a doua identificata pe o raza de jumatate de miliard de ani lumina.

Oamenii de stiinta cred ca evenimente de genul coliziunilor intre galaxii declanseaza conectarea celor doua nuclee. Pe masura ce gazul spiraleaza spre interiorul gaurilor negre, acesta devine extrem de fierbinte si radiaza cantitati imense de energie.

"Daca doua galaxii se ciocnesc si fiecare dintre ele contine in centru o gaura neagra supermasiva, exista probabil un moment in care ambele gauri negre se unesc in acelasi fel ca si cele doua nuclee", explica Richard Mushotzky, profesor de astronomie la Universitatea College Park din Maryland si membru al echipei de studiu.

Timp de decenii, astronomii stiau ca nucleul estic al galaxiei Markarian 739 contine o gaura neagra care acumuleaza materie si genereaza o energie enorma. Observatorul Chandra a aratat ca si nucleul din vest are, de asemenea, o gaura neagra. Acesta este cel mai clar caz al unei galaxii relativ apropiate cu nucleu dublu.

Distanta care separa cele doua nuclee care contin gauri negre este de aproximativ o treime din distanta care separa sistemul nostru solar de centrul Caii Lactee.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.