Cel care a salvat vietile a peste 1.000 de evrei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a murit la varsta de 91 de ani.

Mieczyslaw (Mietek) Pemper, care a redactat celebra lista a lui Schindler, ce a salvat vietile a peste 1.000 de evrei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a murit la varsta de 91 de ani, au anuntat reprezentantii orasului german in care locuia, Augsburg.

Nascut intr-o familie evreiasca la Cracovia, in 1920, Mieczyslaw locuia din anul 1958 in acest oras din Bavaria, care l-a facut cetatean de onoare. Acesta a fost consultant de afaceri si nu si-a dezvaluit trecutul sau din perioada nazista, decat in anul 1993, odata cu lansarea pe marile ecrane a filmului "Lista lui Schindler", de Steven Spielberg, potrivit MEDIAFAX.

In martie 1943, pe cand era prizonier, a intrat in serviciul lui Amon Göth, comandantul lagarului de munca fortata Plaszow din Cracovia. Acolo s-a imprietenit cu antreprenorul Oskar Schindler, alaturi de care a redactat o lista de circa 1.200 de evrei inchisi in lagar, pe care Schindler voia sa-i scoata pentru a-i angaja in uzinele sale de email si munitie. Evreii inclusi pe lista au fost astfel salvati de la o moarte sigura.

Mieczyslaw Pemper a fost principalul martor al acuzarii in procesul lui Amon Göth, in anul 1946.

Oskar Schindler a murit in 1974, in anonimat. Acesta a fost onorat postum cu titlul de "Drept intre popoare".
Lungmetrajul "Lista lui Schindler" a fost recompensat cu sapte premii Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film" si "cel mai bun regizor"
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.