O eruptie solara neobisnuita localizata de NASA ar putea perturba satelitii, sistemele de comunicatii si retelele electrice terestre, relateaza AFP.

Serviciul national de meteorologie american NWS a avertizat ca o eruptie solara cu o astfel de magnitudine nu a mai fost observata din 2006. "La 7 iunie a avut loc o eruptie solara de forta medie (M-2), cu o ejectie coronala de masa spectaculoasa la nivel vizual", potrivit observatorul de dinamica solara al Agentiei spatiale americane, relateaza MEDIAFAX.

Deoarece eruptia nu a fost indreptata direct catre Pamant, efectele acesteia ar trebui sa ramana "relativ slabe", potrivit NASA.
Centrul de prognoza spatiala al NWS a descris eruptia ca fiind "spectaculoasa" si "susceptibila sa provoace o furtuna geomagnetica minora pana la moderata, in data de 8 iunie, incepand cu ora 18.00 GMT" (21.00, ora Romaniei).

Furtuna contine o cantitate importanta de protoni cu energie ridicata (peste 100 MeV), situatie care nu a mai avut loc dupa decembrie 2006, a explicat NASA.

Totodata, furtuna geomagnetica ar putea provoca perturbari in retelele electrice si in functionarea satelitilor, in special a celor din sistemul GPS, si ar putea determina modificarea rutelor avioanelor de linie deasupra regiunilor polare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.