NASA a renuntat la incercarile de a contacta robotul explorator Spirit de pe Marte, care nu a mai trimis niciun semnal spre Terra de pe 22 martie 2010, au anuntat reprezentantii agentiei spatiale americane.

NASA a sperat in ultimele 10 luni ca Spirit isi va "recupera fortele", dupa cresterea intensitatii energiei solare, ce se produce de obicei dupa o lunga iarna martiana, in timpul careia Soarele a stralucit prea putin la suprafata planetei Marte, scrie MEDIAFAX.

Fara o sursa suficienta de energie furnizata de panourile solare ale robotului, care permit functionarea sistemului sau de incalzire, Spirit a suportat probabil, anul trecut, temperaturi interne mai scazute decat in oricare dintre cei sase ani precedenti petrecuti pe Marte.

Din aceasta cauza, un numar mare de componente electronice si de conectori esentiali au fost fara indoiala avariati de frig.

Echipamentele utilizate pentru comunicarea cu Spirit, printre care se afla reteaua de antene de pe Terra pe care NASA o foloseste pentru comunicarea pe distante lungi in spatiu, dar si cele doua sonde de pe orbita martiana vor fi necesare de acum inainte pentru a pregati viitoarea misiune Mars Science Laboratory (MSL). Noul robot american care va ajunge pe Marte va fi lansat in luna noiembrie.

"Trecem acum printr-o perioada de tranzitie in ceea ce priveste utilizarea acestor echipamente de comunicare, necesare pentru a asigura lansarea in luna noiembrie a robotului de explorare a planetei Marte din urmatoarea generatie, numit Curiosity"
, a precizat Dave Lavery, unul dintre coordonatorii programului de infiintare a unor sisteme de explorare a sistemului solar.

"Desi nu mai credem ca exista cea mai mica sansa de a capta vreun semnal provenind de la Spirit, reteaua de comunicare pe distante lungi (Deep Space Network) va putea sa fie orientata din cand cand in acea directie, pentru a capta eventualele semnale", se precizeaza in acelasi comunicat.

  • Spirit a ajuns pe suprafata planetei Marte pe 3 ianuarie 2004, pentru o misiune care urma sa dureze doar trei luni.Dupa ce si-a executat toate sarcinile programate, Spirit a indeplinit si alte misiuni, reusind sa functioneze timp de sase ani.

Geamanul sau, Opportunity, sosit pe planeta rosie trei saptamani mai tarziu, continua sa fie activ si in zilele noastre.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.