Aceasta imagine surprinzator de frumoasa ne arata in detaliu jeturi de particule si energie expulzate dintr-o supermasiva gaura neagra. Imaginea a fost luata cu ajutorul telescoapelor radio situate in emisfera sudica a Pamantului.

Gaura neagra se afla in mijlocul galaxiei Centaurus A. Galaxia, numita si NGC 5128, este la o departare de aproximativ 12 milioane de ani lumina, in constelatia Centaurus.

Galaxia Centaurus A contine o supermasiva gaura neagra, cu o masa de 55 de milioane de ori mai mare decat a Soarelui.

Folosind o retea intercontinentala de radiotelescoape, o echipa internationala de cercetatori, din cadrul proiectului TANAMI (Tracking Active Galactic Nuclei with Austral Milliarcsecond Interferometry), a reusit sa obtina detalii intime ale galaxiei.

Potrivit Dailymail.co.uk, energia enorma expulzata din centrul galaxiei Centaurus A vine de la gazul si materia atrase de enorma gravitatie a gaurii neagre. Prin procese care nu sunt pe deplin intelese de catre oamenii de stiinta, o parte a din aceasta materie este scoasa in afara in jeturi opozante. Detaliile din structura jeturilor vor ajuta astronomii sa determine modul in care se formeaza acestea.

Aceste jeturi de materie expulzata au un rol extrem de important, dar foarte greu de inteles in formarea si evolutia galaxiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.