O opera a artistului chinez Qi Baishi (1864 - 1957) a fost vanduta la licitatie, duminica, la Beijing, pentru suma de 425,5 milioane de yuani (46,5 milioane de euro), un record mondial pentru o pictura contemporana chineza, a anuntat casa de licitatii China Guardian

Pictura are dimensiunile de 100 centimetri x 266 centimetri, este incadrata de doua coloane de caligrafie chineza si reprezinta un soim asezat pe o ramura de pin. Pictura a fost realizata in anul 1946, scrie MEDIAFAX.

Lucrarea ocupa astfel locul al doilea in clasamentul celor mai scumpe opere de arta vandute in China. Recordul a fost stabilit in 2009, pentru o caligrafie de Huang Tingjian, vanduta la licitatie pentru 436,8 milioane de yuani (47,87 milioane de euro).

Qi Baishi este unul dintre artistii chinezi cei mai prolifici si cel mai bine cotati din secolul al XX-lea. Provenind dintr-o familie modesta, acest autodidact a practicat vreme indelungata meseria de tamplar ambulant, inainte de a se stabili definitiv la Beijing. Operele sale prezinta frumusetea naturii in formele ei cele mai simple: plante, insecte, pesti, pasari si crustacee.

  • Casa de licitatii China Guardian nu a comunicat identitatea cumparatorului.

China s-a clasat pe primul loc in ceea ce priveste comertul mondial cu obiecte de arta in anul 2010,
devansand Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, a anuntat la inceputul acestui an societatea franceza Artprice.

In clasamentul celor mai bine vanduti artisti din toate epocile, alcatuit de Artprice, patru chinezi figureaza in Top 10 - prin prisma veniturilor aduse de operele vandute intr-un an. In 2009, un singur artist chinez era prezent in acest top.

Qi Baishi apare pe locul al doilea in acest clasament, fiind devansat de Pablo Picasso, dar depasindu-l pe Andy Warhol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.