Astronomii au fost martorii unui eveniment pe cat de rar, pe atat de spectaculos: o cometa s-a prabusit pe soare provocand o explozie puternica pe suprafata astrului.
Inregistrarea evenimentului a fost facuta de un astronom amator la mijlocul lunii mai, prin intermediul misiunii SOHO, (the Solar&Heliospheric Observatory). Programul SOHO este o misiune comuna a NASA si a Agentiei Spatiale Europene.

Cei care au observat fenomenul spun ca impactul dintre cometa si Soare a dus la o explozie puternica pe suprafata acestuia, chiar daca corpul cometei este foarte mic si alcatuit din gheata si roca.

Specialistii NASA sunt de alta parere. Ei spun ca nu scufundarea cometei in Soare a provocat uriasa explozie, chiar daca nu s-a mai observat trecerea cometei dincolo de astru, scrie agenda.ro.

Oamenii de stiinta afirma ca pe Soare a avut loc o explozie masiva de plasma care poate arunca particule solare departe de astru la viteze incredibile. Acest tip de explozie este obisnuit pe suprafata astrului si poate fi de intensitate mai mare sau mai mica. NASA crede ca prabusirea cometei pe Soare a avut loc aproximativ in acelasi timp cu o explozie solara obisnuita.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.