O logica de tipul tot "ceea ce vreau si cand vreau; am tot dreptul" ar fi caracteristica, potrivit specialistilor in comportament sexual, anumitor barbati care detin putere, dintre care unii si-au vazut cariera compromisa de scandaluri de moravuri.

Acuzatiile de natura sexuala aduse lui Dominique Strauss-Kahn au relansat dezbaterea presupuselor greseli ale celor puternici si celebritatilor, care se afla de mult timp in centrul atentiei psihologilor specialisti.

"Este o problema de putere si de drepturi acordate", afirma Sharon O'Hara, directorul Sexual Recovery Institute, o clinica din Los Angeles specializata in dependenta sexuala, potrivit MEDIAFAX.

"Am vazut multi, la Hollywood, care nu se gandesc decat la acest lucru",
adauga doctor O'Hara, care vede in dependenta de sex o "sociopatie" care poate aduce anumiti bolnavi la comiterea de infractiuni.

"Dependenta sexuala este o patologie care afecteaza numerosi barbati din lumea spectacolului"
, explica Robert Weiss, autorul cartii "Why men in power act out" (De ce merg prea departe barbatii cu putere).

Istoria americana este plina de exemple de oameni politici a caror cariera nu a fost distrusa de acuzatii de viol, ci, pur si simplu, de dezvaluirea unor adultere.

"Ore de munca suplimentara, sentimentul de invincibilitate, presiunea constanta si lipsa de timp ii fac pe acesti barbati vulnerabili", noteaza doctor Weiss, citand exemplul lui Bill Clinton si Tiger Woods.

Fostul presedinte al Statelor Unite aproape ca a fost destituit, in 1998, dupa scandalul provocat de relatia sa cu o stagiara la Casa Alba, Monica Lewinsky.

De asemenea, jucatorul de golf a fost nevoit sa isi abandoneze, in 2009, cariera de lider mondial, pentru a-si "trata" infidelitatea cronica. Presa americana i-a atribuit cel putin 19 amante.

  • Dependenta de sex este subiect de dezbateri intre medici si psihiatri.

American Psychatric Association, principala asociatie de psihiatrie americana, nu recunoaste, in mod oficial, aceasta forma de dependenta ca fiind o maladie mintala.
Citeste si:
10 mesaje pe care ar trebui să le lipim prin casă pentru a le vedea...
10 mesaje pe care ar trebui...

Dar Patrick Carnes, specialist in tulburari de natura sexuala, apreciaza ca noua la suta din populatia americana sufera de o asemenea adictie.

Doctor Weiss afirma ca exista un profil-tip al barbatului atins de aceasta boala, si anume indivizi "cu responsabilitati importante, care consacra mai mult de 16 pana la 18 ore vietii lor profesionale, aflati in mod constant in deplasare si, pe cale de consecinta, departe de apropiatii lor", mai ales cei aflati "la apogeul puterii lor".

Cauzele profunde ale acestor tulburari de comportament se explica printr-o lipsa de sustinere afectiva sau de intimitate, care se adauga, in numeroase cazuri, unor traumatisme neglijate.

Este necesara, totusi, operarea unei distinctii intre dependentii de sex si delincventii sexuali, precizeaza doctor O'Hara. Singura victima a unei dependente de natura sexuala este bolnavul. Din momentul in care se vorbeste despre a "impinge la un raport consensual", este vorba despre delincventa.

Citeste si:
Gecile pentru bărbați: 3 tendințe pentru sezonul rece
Gecile pentru bărbați: 3...

  • Unii specialisti noteaza ca politicienii sunt rareori condamnati pentru infractiuni de natura sexuala, deoarece victimele nu indraznesc, de cele mai multe ori, sa depuna plangere.

O exceptie, de data recenta, este, totusi, fostul presedinte israelian, Moshe Katsav, care a fost condamnat, in martie, la sapte ani de inchisoare, pentru viol.

De asemenea, premierul italian Silvio Berlusconi este anchetat pentru relatii sexuale cu o minora, in schimbul unor sume de bani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.