Testul Smalley ne poate ajuta intr-un mod obiectiv in intelegerea punctelor forte si a punctelor slabe ale propriei personalitati, ale personalitatii celor din jur. In plus, ne poate fi de folos si in imbunatatirea relatiilor cu cei din jur.

Gary Smalley se bucura de o faima internationala si este unul dintre cei mai cunoscuti consilieri in materie de dinamica a cuplurilor, relatii si probleme familiale, autor a aproximativ 40 de carti. Psihologul este fondator al Institutului ‘Smalley Relationship Center’, pe care il si conduce in prezent. Gary Smalley elaboreaza alaturi de profesorul John Trent un interesant test de personalitate (in cartea “The two Sides of Love’, by Gary Smalley and John Trent) ce clasifica personalitatile umane in patru categorii: Leu, Vidra, Caine, Castor.

Tipologiile propuse de cei doi psihologi se bazeaza pe caracteristici ale anumitor categorii de animale. Testul Smalley de personalitate este unul elocvent si edificator in sensul ca ne poate ajuta semnificativ in cunoasterea de sine, dar si a celorlalti.

  • 1. LEU (Temperament Coleric- Autoritate) – “Acum este momentul sa actionam!”

Puncte forte: Leul este inzestrat cu o vointa puternica si putere de decizie. Este cu siguranta nascuta ca sa fie lider sau sa se afle in pozitii de conducere sau de autoritate. Prin puterea ideilor sale, Leul este un vizionar. Leul este o persoana pragmatica, orientata catre rezultate. Are spirit competitiv, iar schimbarea reprezinta o provocare pentru el. Nu se da in laturi in a-si asuma raspunderea asupra unei chestiuni si este perfect capabil sa vina cu solutii viabile. Tine enorm de mult la independenta sa. Este dinamic si extrem de energic. Nu se lasa pana cand nu isi atinge obiectivele.

Puncte slabe:
Leul are uneori tendinta de a fi rece si distant din punct de vedere emotional. I se reproseaza lipsa de sensibilitate. Are un aer de superioritate si o atitudine dominanta. Pare lipsit de sentiment si autosuficient. Nu stie sa ierte sau sa uite daca i-ai gresit. Ironia sa este dusa uneori pana la sarcasm. Are obiceiul de a comunica intr-un stil direct (poate prea direct si deloc diplomat pentru unii!), iar cuvintele sale sunt de multe ori taioase. Este impulsiv si nerabdator, nu stie si nu are rabdare sa isi asculte interlocutorul. Simte nevoia de a se implica in activitati solicitante, care sa il provoace si sa il stimuleze intectual. Iubeste riscul. Are incredere in sine, insa uneori poate fi plin de el. Vointa sa puternica se transforma uneori in incapatanare. Are un nivel al energiei ridicat, insa vivacitatea sa poate deveni uneori obositoare. Poate deveni dependent de munca sa.

Nivelul relational: La nivel relational, Leul are nevoie de apreciere si recunoastere a abilitatilor sale. Trebuie sa i se acorde atentie si sa ii fie remarcate performantele.

Sfat: Incearca sa fii mai binevoitor si mai delicat cu cei din jurul tau, tinand cont de opiniile si dorintele lor atunci cand vine vorba de luarea deciziilor. Invata sa ii asculti si pe cei din jur.

Descopera fascinantul psihotest Smalley pe garbo.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.