De la anuntul amplasarii scutului antiracheta al SUA in Romania s-a discutat foarte mult despre implicatiile pe scena geopolitica, insa nimeni nu a vorbit despre modul in care functioneaza acest sistem de aparare.

Desi caracteristile tehnice ale rachetelor ce vor fi aduse in Romania (SM3 Block 1B, Block 2A) vor fi superioare celor existente in prezent (Block 1A), strategia americana de aparare antiracheta luand in considerare atat capacitatile existente, ale SUA si ale tarilor care dezvolta rachete balistice, cat si pe cele viitoare, principiile de functionare ale sistemului vor fi aceleasi, informeaza Ziarul Financiar.

Ro­mania nu va fi insa "primul bastion" im­potriva amenintarii cu rachete balistice din Orientul Mijlociu pentru ca Statele Unite dis­pun de nave dotate cu interceptori ce pot fi trimise in "punctele fierbinti", conform de­claratiilor purtatorului de cuvant al agentiei care se ocupa de coordonarea sistemului de aparare antiracheta al SUA.

Retail jobs

"In prezent nu exista instalati nicaieri in lume interceptori terestri SM 3" precum cei ce vor fi adusi la Deveselu, dar "se afla in con­structie un sistem de testare in Hawaii", a declarat Richard Lehner, purtatorul de cu­vant al Agentiei americane de Aparare impotriva Rachetelor.

Statele Unite mai dispun de un sistem anti­racheta terestru, denumit Ground-based Midcourse Defense (GMD), dar acesta face parte din alta categorie, diferita de sistemul Standard Missile Defence (SMD) ce va fi instalat in Romania, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.