Un studiu efectuat recent confirma unul dintre rationamentele celebrului detectiv

O poveste din folclor care l-a ajutat pe faimosul Sherlock Holmes sa rezolve unul dintre cele mai faimoase cazuri ale sale, se dovedeste a fi reala chiar si dupa un secol. Detectivul a stabilit, ceea ce este si acum de actualitate, ca primul lucru pe care l-ar scoate femeile dintr-o casa in flacari ar fi fotografia celor dragi, relateaza The Telegraph.

Un studiu a relevat faptul ca, daca ar fi sa aleaga cel mai pretios lucru din casa lor, cele mai multe femei ar alege sa salveze fotografiile de familie.

Rezultatele acestui studiu confirma veridicitatea schitei lui sir Arthur Conan Doyle "Scandalul din Bohemia"- care a fost primul "caz" al faimosului Sherlock Holmes. Aceasta istorie a fost publicata in revista "The Strand" din 1891.

Detectivul i-a spus doctorului Watson ca "atunci cand o femeie crede ca locuinta sa a luat foc, din instinct fuge catre cel mai pretios lucru din casa, care de cele mai multe ori este fotografia celor dragi".

Deductia lui Holmes a fost verificata de catre o firma care arhiveaza fotografii de familie si care a descoperit ca mai mult de o treime din femei prefera sa-si salveze albumele de familie decat alte valori, in cazul in care nu mai exista bineinteles alte persoane in cladire.

In special persoanele mai in varsta apreciaza aceste fotografii in beneficiul altor obiecte, chiar daca acelea sunt valoroase. Dupa poze, femeile au mentionat actele de identitate, scrisorile si telefoanele mobile iar bijuteriile au fost mentionate dupa bani si carti.

Povestea "Scandalul din Bohemia" incepe cand doctorul Watson il viziteaza pe Sherlock Holmes care ii spune ca are nevoie de ajutor intr-un caz in care era implicat regele Bohemiei si o femeie pe nume Irene Alder.

Regele trebuia sa se casatoreasca, insa Irene Alder, care fusese in trecut iubita sa, il santaja cu niste fotografii, pentru ca nu dorea ca acesta sa se insoare cu alta femeie. Sherlock Holmes trebuia sa recupereze aceste poze.

Astfel, detectivul a pus la cale o inscenare, ca sa fie dus acasa la Irene Adler. El s-a prefacut ca o apara pe aceasta de niste golani (tot prieteni de-ai lui) si ca este ranit, astfel incat femeia sa-l duca la ea acasa.

In timp ce Holmes era dus in casa, doctorul Watson a aruncat pe fereastra discret o fumigena si a inceput sa tipe ca este incendiu.

Imediat, Irene a fugit catre ascunzatoarea unde pusese fotografiile, pentru a salva ce avea ea mai de pret: poza celui iubit. Cand Holmes a vazut unde este ascunzatoarea, s-a prefacut ca descopera ca incendiul a fost o alarma falsa.

In dimineata urmatoare, regele Bohemiei si Sherlock Holmes au aflat ca Irene fugise din tara si se casatorise cu un alt barbat. Holmes a descoperit in ascunzatoare doar o fotografie a Irenei si o scrisoare, care, culmea, ii era adresata chiar lui. In scrisoare, femeia ii promitea regelui ca nu are de ce sa isi faca griji in ceea ce priveste fotografiile, pentru ca le-a pastrat numai pentru a se proteja si ca oricum ea iubeste acum un alt barbat. Tema "Scandalului din Bohemia" sugereaza ca nimeni nu este perfect. Cei care credeau ca Sherlock Holmes era detectivul perfect si ca el nu va pierde niciodata un caz, sunt contrazisi de aceasta scurta povestire. Intr-adevar, Sherlock Holmes a fost capabil sa descopere unde erau ascunse fotografiile, insa Irene a fugit inainte ca acesta sa o prinda. Din fericire, atat pentru regele Bohemiei cat si pentru Holmes, femeia nu mai dorea sa santajeze pe nimeni, pentru ca isi gasise jumatatea. Daca acest lucru nu s-ar fi intamplat, probabil ca ar fi continuat sa-l santajeze pe rege, iar detectivul ar fi trebuit sa o ia de la capat.

"Scandalul din Bohemia" a fost cea mai discutata povestire a lui Sir Arthur Conan Doyle, pentru ca a fost singurul caz in care detectivul a fost depasit de situatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.