Un "turn Babel" din 30.000 de carti in toate limbile, cu o inaltime de 25 de metri, realizat in spirala, a fost ridicat la initiativa artistei argentiniene Marta Minujin intr-o piata din centrul orasului Buenos Aires, informeaza AFP.

"Ideea este de a uni toate rasele prin intermediul cartilor", a explicat, artista demersul sau.

Turnul va fi inaugurat miercuri in piata San Martin si va putea fi vizitat pana la sfarsitul lunii mai.

Initiativa face parte din programul Buenos Aires - Capitala mondiala a cartii 2011, al UNESCO.

Incepand de joi, sapte etaje pot fi urcate gratuit de grupuri de pana la 100 de persoane, iar vizita va fi acompaniata de o coloana sonora, creata de Marta Minujin, pe care se poate auzi cuvantul "carte" in toate limbile pamantului, transmite MEDIAFAX.

Jumatate din cartile care au servit de "caramizi" pentru construirea turnului au fost oferite de circa 50 de ambasade la Buenos Aires
, cealalta jumatate provenind din donatii.

In ultima zi a proiectului, pe 28 mai, vizitatorii isi pot alege orice carte doresc. Alte carti vor fi donate unor biblioteci, iar restul vor fi catalogate si vor forma prima colectie multilingvista din Buenos Aires - Biblioteca Babel, un omagiu adus "creativitatii si culturii tuturor oamenilor din lume", a spus artista.

La parter se pot vedea carti de literatura, istorie, geografie, la primul si al doilea etaj, carti de pe continentul american, al treilea si al patrulea etaj sunt dedicate Europei, al cincilea si al saselea - Asiei.

Cunoscuta pentru creatiile sale locuibile, din materiale precum perne, sticle, care invita publicul sa mearga in interiorul operei pentru a o "trai". Marta Minujin este o pioniera a celei mai mari miscari artistice din anii 1960 in Argentine, Institut Di Tella.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.