Sistemul american de interceptare a eventualelor mesaje transmise de civilizatiile extraterestre si-a incheiat activitatea pe data de 15 aprilie, din cauza lipsei de fonduri rezultand din reducerile operate la nivelul bugetului federal

Reducerile de fonduri cu care se confrunta SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) au constrans aceasta organizatie cu scop nelucrativ, ce are sediul in California, sa opreasca activitatea, pe 15 aprilie, pentru cele 42 de radiotelescoape numite "Allen Telescope Array" (ATA), scrie readwriteweb.com.

Aceste telescoape sunt amplasate in partea de nord-est a statului California, la 500 de kilometri de San Francisco, si alcatuiesc principalul sistem de detectare a unor posibile comunicatii emise de civilizatiile extraterestre.

"Incepand din aceasta saptamana, ATA a fost plasat in stadiul de hibernare din cauza lipsei de finantare pentru functionarea radiotelescoapelor de la Hat Creek (HCRO), unde sunt amplasate", afirma directorul SETI, Tom Pierson, intr-o scrisoare adresata unor posibili investitori, datata 22 aprilie si publicata pe site-ul SETI.

"Plasarea in stadiul de hibernare inseamna ca, incepand cu aceasta saptamana, echipamentele nu mai sunt disponibile pentru a efectua o monitorizare de rutina, iar administrarea lor este asigurata de echipaje a caror componenta a fost drastic redusa. Pregatim o campanie coordonata pentru a cere ajutor si pentru a strange fonduri",
a adaugat Tom Pierson.

  • ATA are nevoie de circa 1,5 milioane de dolari pe an pentru a putea sa functioneze si de cel putin inca un milion de dolari pentru a acoperi costurile ocazionate de programele sale de cercetari stiintifice.

Finantarea nu a fost niciodata garantata pentru proiectul desfasurat de SETI, insusi ideea de cautare a formelor de viata extraterestre fiind privita de guvernul american drept o risipa de bani si resurse.

Suportul financiar a venit mai ales din donatiile primite din mediul privat, unul dintre sustinatorii principali al acestui proiect fiind chiar Paul Allen, co-fondatorul Microsoft. Paul Allen a avut o contributie importanta la strangerea fondurilor necesare pentru construirea retelei de radiotelescoape folosita de proiectul SETI. Institutul SETI a mai primit suport din partea National Science Foundation si universitatea UC Berkeley.

Resursele financiare diminuate nu aduc neaparat sfarsitul proiectului SETI, reteaua de radiotelescoape fiind doar trecuta in conservare pana la gasirea unor noi surse de finantare. In prezent, costurile operationale sunt estimate la aproximativ 5 milioane de dolari, suma care ar asigura functionarea proiectului SETI pentru urmatorii doi ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.