In urma cu mai bine de o jumatate de secol, Machal Lalung a fost considerat nebun si trimis la un azil psihiatric din nord-estul Indiei.

Acum cateva luni, el a fost externat dupa ce Comisia nationala pentru drepturile omului a descoperit ca autoritatile din domeniul sanatatii au comis una dintre cele mai tragice greseli in lumea medicala din istoria Indiei. "Detentia" lui Lalung timp de 54 de ani i-a socat pe activistii pentru drepturile omului si pe expertii in sanatate mentala din aceasta tara, in care nu este ceva neobisnuit ca o persoana sa fie catalogata nebuna si sa fie inchisa in spitale sau aziluri timp de mai multe luni, daca nu chiar ani. "imi pare foarte rau pentru el", a declarat ministrul de interne din statul indian Assam, Rokybul Hussain. Slaba consolare insa pentru Lalung, in varsta de 77 de ani, care la varsta de 23 de ani a fost trimis la spitalul de boli mentale din orasul Tezpur.

Totusi, cei 54 de ani petrecuti printre nebuni nu i-au atrofiat simturile, insa l-au facut sa-si uite familia, dialectul sau tribal si chiar gustul mancarii preferate. Lalung nu mai stie nici cine l-a internat. Doctorii care l-au tratat pe barbat s-au pensionat, iar dosarele despre el au disparut. Acum el locuieste cu nepotul sau in satul Silchang, la circa 90 de kilometri de capitala statului Assam, Guwahati. "imi pare rau pentru ce s-a intamplat cu viata mea, dar nu mai are nici un rost sa ma mai plang. La inceput imi era dor de familia mea si ii imploram pe gardieni sa ma lase sa plec. Nu m-au ascultat insa niciodata", povesteste batranul, cu lacrimi in ochi. Singura ruda a lui Lalung care mai este in viata este fiul surorii sale mai mari.

Acesta a crescut ascultand povestile despre disparitia unchiului lui si el este de fapt cel care l-a gasit pe Lalung: un barbat din satul lui fusese la acelasi spital si il vazuse pe unchi. "A fost foarte greu sa stau cu nebunii in aceeasi camera, dar cu timpul m-am obisnuit", a adaugat el. Desi in acel azil se aflau multe femei, Lalung nu a incercat niciodata sa se apropie de vreuna sau sa se gandeasca la casatorie. "Cine ar vrea sa se insoare cu o nebuna?", intreaba el.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.