Pregatiti-va sa conduceti "masina-banana"!

Oamenii de stiinta din Brazilia au decoperit o metoda prin care pot folosi fibrele anumitor fructe pentru confectionarea materialelor plastice, folosite in constructia unor piese de masini.

"Proprietatile acestor materiale plastice sunt incredibile. Ele sunt usoare, dar foarte rezistente - cu 30% mai usoare si de trei, patru ori mai rezistente. Credem ca o multime de piese pentru masini, incluzand tablourile de bord, barele de protectie sau panourile laterale vor fi facute din fibre de fructe, in viitor. In primul rand, ele vor reducerea greutatea masinilor, ceea ce duce la o economie de carburant",
spune coordonatorul proiectului, Alcides Leao, de la Universitatea din Sao Paulo, potrivit CNN.

Acesta a adaugat ca produsele obtinute din fibrele anumitor fructe sunt la fel de rezistente precum kevlarul, folosit la fabricarea vestelor anti-glont.

Printre fructele, care ar putea furniza materiile prime pentru obtinerea acestor fibre se numara ananasul, bananele si nucile de cocos.

Pe langa greutatea redusa si rezistenta mai mare, noile materiale plastice sunt mai rezistente la caldura si apa decat materialele plastice conventionale.

Leao preconizeaza ca aceste materiale plastice vor aparea pe piata in mai putin de doi ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.