Desi pare o contradictie a termenilor, se pare ca exista asa ceva!

Substanta despre care vorbesc cercetatorii seamna cu zaharul pudra su poate revolutiona modul in care chimicalele sunt folosite in ziua de azi.
Fiecare particula de apa uscata contine o picatura infima de apa inconjurata de o "camasa" de cuart nisipos. De fapt, 95% din apa uscata este apa "uda", iar una dintre proprietatile ei cheie este puternica abilitate de a absorbi gazele.

Oamenii de stiinta cred ca apa uscata ar putea fi folosita mai ales in combaterea incalzirii globale, prin absorbirea si retinerea gazelor cu efect de sera din atmosfera, cum ar fi dioxidul de carbon. Testele au aratat ca noua substanta este de trei ori mai eficienta in acest sens decat apa obisnuita, scrie The Telegraph.

De asemenea, apa uscata s-ar putea dovedi folositoare si ca mediu de stocare pentru metan ori pentru largirea potentialului energetic al surselor de gaze naturale.

O alta aplicatie a apei uscate, demonstrata de dr. Ben Carter de la Universitatea din Liverpool, este folosirea ei pe post de catalizator pentru accelerarea reactiilor dintre hidrogen si acidul maleic. Aceasta interactiune produce acid succinic, un material-cheie intrebuintat in industria farmaceutica, in cea alimentara, precum si in cazul multor altor produse de consum.

Tehnologia ar putea fi adaptata si pentru realizarea diferitelor emulsii "uscate", mixturi din doua sau mai multe lichide imiscibile (care nu pot fi amestecate), cum ar fi uleiul si apa, cred cercetatorii. Emulsiile uscate ar putea inlesni si face mai sigure stocarea si transportarea lichidelor primejdioase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.