O portiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca acest fenomen va afecta atat Scandinavia, cat si Europa de Est in jurul perioadei 30-31 martie.

Stratul de ozon, care se subtiaza cu o viteza foarte mare, si care se afla deasupra Antarcticii, a fost detectat pentru prima data de o retea internationala ce cuprinde 30 de statii de sol care masoara ozonul, montate in regiunile arctice si sub-arctice, coordonate de cercetatorul Alfred Wegener de la Institutul de Cercetari Polare si Marine, scrie EurActiv.com

Ultimele predictii ale institutului, bazate pe informatiile furnizate de Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen mediu, constau in faptul ca stratul subtire de ozon aflat deasupra Polului Nord va afecta atat Scandinavia, cat si Europa de Est, in zilele de 30 si 31 martie.


“Pierderea de ozon se produce inca cu o viteza foarte mare si, in momentul de fata, nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen in urmatoarele 10-14 zile”, a precizat Markus Rex, cercetator la Institutul Alfred Wegener.

Inca se mai receptioneaza informatii privind pierderile de ozon din atmosfera, iar o echipa de cercetatori din intreaga lume intentioneaza sa transmita un comunicat prin care sa informeze populatia cu privire la acest fenomen, in cadrul unei conferinte ce va fi sustinuta la Viena, pe 4 aprilie.

  • Imagini uimitoare: Cum se vede Pamantul cu ajutorul radiatiilor

Cercetatorii de la Centrul National American de Geologie au folosit diferite combinatii ale imaginilor date de satelitii Landsat 7 si Terra ai Pamantului pentru a crea imagini unice si impresionante ale planetei.

Oamenii de stiinta au folosit culori diferite pentru fiecare intensitate de radiatii, majoritatea fiind in mod normal invizibile pentru ochiul liber. Rezultatul este o colectie de 40 de imagini inedite cu deserturi, delte, nori, munti, vai si coaste de pe planeta noastra.


Aceasta colectie de fotografii a fost atat de apreciata incat va fi expusa in cadrul unei galerii online. Satelitii Landsat aduna informatii despre Pamant inca din 1972.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.