Pielea este cel mai mare organ al corpului, respira si, in conditii de sanatate optima, se regenereaza la fiecare 27 de zile. Afla din ce este compusa.

Pielea este compusa din apa, saruri minerale, proteine, celule adipoase, colagen, fibre de elastina si glucoza.

Functiile sale sunt extrem de importante pentru sanatate: elimina toxinele din corp, protejeaza organismul impotriva razelor ultraviolete si infectiilor cauzate de bacterii, virusi, zgarieturi sau taieturi si participa la termoreglarea organismului, prin transpiratie, cand este cald, si prin conservarea caldurii, cand este frig. Astfel, ingrijirea pielii este esentiala pentru mentinerea sanatatii si vitalitatii organismului.

  • Cum functioneaza pielea?

Pielea are o structura complexa, fiind alcatuita din trei straturi de dimensiuni diferite, numite epiderm, derm si hipoderm.

Epidermul
este cel mai subtire strat, dispus la suprafata pielii, si este responsabil cu protejarea organismului impotrivarea “invadatorilor”. Epidermul produce keratina, proteina care confera rezistenta pielii la diferite forme de agresiune termica si mecanica, si melanina, substanta care determina culoarea pielii.

Dermul este un strat format din tesuturi conjunctive in care se gasesc vase de sange si terminatii nervoase, datorita carora simtim temperatura, durerea si textura materialelor cu care intram in contact. Dermul contine fibre de elastina si colagen, acestea din urma fiind proteine responsabile cu incetinirea procesului de imbatranire. Desi colagenul este cea mai abundenta proteina de la nivelul pielii, reprezentand 75% din compozitia totala a acesteia, cu timpul, productia sa se reduce treptat, ceea ce determina aparitia ridurilor si a liniilor fine de la nivelul fetei.

Cum te ajuta plantele medicinale si componentele homeopate sa mentii sanatatea pielii tale? Afla in Healthy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.