Desi a fost o miscare care a starnit ingrijorare la nivel global, Iranul a reusit sa lanseze cu success noua racheta care are capacitatea de a trimite noi sateliti sau de a transporta animale vii in spatiu.

Reuters spune ca, noul model de racheta Kavoshgar-4 a fost lansat joi, si a fost echipat cu o capsula care are capacitatea de a conserva organisme vii, in eventuala nevoie a trimite un echipaj format din oameni in spatiu. “Capsula vietii”, inaugurata de presedintele Mahmoud Ahmadinejad in februarie, a fost construita sa transporte animale de talie mare, inclusiv maimute. In orice caz, ea a ramas goala in timpul testului de saptamana trecuta, atunci cand a fost lansata, scrie Huffington Post.

"Importantul experiment stiintific a avut loc pe 15 martie, cei care l-au condus a fost Agentia Spatiala Iraniana", scrie IRNA. Agentia spatiala a reusit sa "testeze performanta sistemului, platforma de lansat, motorul, sistemele electronice si de sparare" dintre racheta si incarcatura.

Desi Teheranul a negat ca echipele lor care se ocupa domeniul nuclear si de spatiu ar implica armata, ambitiile Iranului de a crea un program spatial a aprins fitilul autoritatilor occidentale, care se tem ca o noua tehnologie ar putea distruge eforturilor lor de supraveghere si de dezvoltare a rachetelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.