O echipa de cercetatori spanioli, americani si canadieni e de parere ca a reusit sa localizeze legendarul oras disparut al Atlantidei, care ar fi fost inecat de un val gigantic.
Atlantida ar putea fi localizata intr-o zona din Spania. Regiunea este o mlastina, care prezinta structuri similare celor descrise de Platon, in scrierile sale din anul 360 i.Hr.

Dr. Richard Freund, care conduce Centrul Greenberg pentru studii iudaice de la Universitatea Hartford, a lucrat cu o echipa de oameni de stiinta spanioli, americani si canadieni pentru a examina o mlastina noroioasa din Spania, care a fost remarcata mai intai ca o posibila locatie pentru Atlantida, de catre un om de stiinta german folosind fotografii luate prin satelit in 2003, informeaza AvonPatch.

Pentru a rezolva misterul vechi de atatea secole, echipa a folosit o fotografie satelit a unui oras scufundat pentru a descoperi site-ul cautat, chiar in nordul regiunii Cadiz, Spania. Acolo, ingropat in vastele mlastini ale Parcului Ana Dona, specialistii cred ca au descoperit ei cred ca au localizat stravechea Atlantida, scrie Reuters.

Echipa de arheologi si geologi a folosit o combinatie de tehnici performante, fotografii din satelit, cartare digitala, radar de mare adancime si metode de cercetare subacvatica, pentru a investiga intinsele mlastini ale Parcului National Donana, unde cred ca ar fi existat orasul legendar.

Sperantele sunt alimentate de descoperirea, in interiorul Spaniei, a vestigiilor unor asezari numite de specialistii implicati "orase memoriale": se crede ca acestea ar fi fost construite de locuitorii supravietuitori ai catastrofei ce a distrus Atlantida, in amintirea cetatii lor disparute.

Rezidentii Atlantidei care nu a pierit in timpul cataclismului au fugit in interiorul continentului si au construit orase noi acolo, a adaugat Freund. Expeditia lui Freund si rezultatele echipei sale sunt prezentate in noul film "Finding Atlantis" al canalului de televiziune National Geographic, care are premiera pe 13 martie, la ora 21. scrie Huffington Post. Filmul de la National Geographic analizeaza, de asemenea, si alte locuri din intreaga lume care pretind ca ar fi resturi din vechea Atlantida, inclusiv in Grecia.


In plus, cartografierea stiintifica avansata si datarea cu carbon au confirmat activitati umane in acest loc cu aproximativ 4.400 de ani in urma. Colegii din echipa lui Freund au descoperit doua figurine in prima si a doua zi a calatoriei lor, care sunt "Astartes" sau imagini ale unei zeite feniciene cunoscute.
Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

  • "Ce se intampla daca Atlantida a fost situata in Spania si originea civilizatiei nu este in Orientul Mijlociu, ci in Spania? Cred ca atlantii sunt parintii fenicienilor," a spus Freund.

In regiune s-au produs, de-a lungul timpului, seisme si tsunami, dintre care unele ar fi putut fi indeajuns de violente pentru a distruge un oras, dovada marele cutremur de la Lisabona (1755). Acesta a avut epicentrul in Oceanul Atlantic, la aproximativ 200 km de tarm; magnitudinea sa a fost estimata de seismologii contemporani la cca. 9 grade. Cutremurul a produs un val seismic enorm, care a distrus aproape in totalitate orasul Lisabona si mai multe asezari din jur.

Filozoful grec, Platon a scris despre Atlantida in urma cu 2600 de ani, descriind-o drept "o insula situata in fata stramtorilor denumite Stalpii lui Hercule," nume atribuit Stramtorii Gibraltar in Antichitate. Folosind detaliile Platon, drept o harta a Atlantidei, cautarile s-au concentrat pe Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, acestea fiind considerate cele mai bune site-uri posibile pentru orasul disparut.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

Dezbaterile despre existenta sau inventiile asupra existentei Atlantidei s-au facut de sute de ani. "Dialogurile" lui PLaton sunt unica sursa de informatie despre acest oras simbolic. Platon a declarat ca insula pe care el a numit-o Atlantis a disparut "intr-o singura zi si noapte, in adancurile marii."

Expertii planuiesc si alte sapaturi pentru continuarea studiului, in locul unde ei cred ca a fost "inghitita" Atlantida si unde sunt localizate misterioasele orase subterane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.