Primarul din Cita, un oras rusesc cu peste 300.000 de locuitori din Siberia Orientala, a generat, vineri, o polemica, dupa ce si-a exprimat regretul, cu o zi inainte, in fata deputatilor locali, ca nu poate impusca persoanele fara adopst, relateaza AFP.

Intrebat in legatura cu masurile care ar trebui luate in fata cresterii numarului de persoane fara adapost in Cita, primarul Anatoli Mihalev, membru al partidului Rusia Unita, al lui Vladimir Putin, a raspuns: "Din nefericire, nu avem autorizatia de a trage asupra persoanelor fara adapost si nu avem mijloacele legale de a o scoate la capat".

Reactionand la criticile organizatiilor neguvernamentale si ale presei, el s-a justificat vineri afirmand ca a fost o "gluma".

Numarul persoanelor fara adapost din Rusia este cuprins intre 150.000 si 350.000, potrivit Ministerului de Interne, dar expertii estimeaza numarul lor intre 1,5 si 4,2 milioane dintr-o populatie totala de 141,2 milioane de locuitori, potrivit statisticilor citate vineri de cotidianul de afaceri Vedomosti.

"Functionarii si cetatenii obisnuiti nu isi dau seama de problema", subliniaza Vedomosti intr-un editorial.

"Statul poate fie sa curete strazile si garile de persoane fara adapost, fie sa trateze aceasta boala sociala (...). Pentru moment alege prima optiune", continua cotidianul, transmtie MEDIAFAX.

Potrivit Annei Fedotova, din cadrul organizatiei neguvernamentale "Gara Kursk. Copii fara adapost", majoritatea acestora din urma devin persoane fara adapost din cauza statului.

"Este vorba, de exemplu, de cei care ies din orfelinate si asteapta timp de zeci de ani ca statul sa le ofere o locuinta", a explicat ea pentru cotidianul Novie Izvestia.

"Sper ca primarul Mihalev, care incarneaza statul si propune rezolvarea problemelor sociale prin impuscarea oamenilor, va fi judecat sau demis din functie", a adaugat Fedotova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.