Sase cercetatori romani, insotiti de un robotel pe nume Grivei, au simulat traiul pe Marte intr-un desert din Statele Unite. Pentru ca aventura sa fie cat mai reala, acestia au locuit timp de doua saptamani intr-o capsula, undeva in mijlocul Platoului Colorado.



Misiunea cercetatorilor romani, RoMars2011, a durat doua saptamani, timp in care au trait in Platoul Colorado, intr-o capsula. De-a lungul celor 15 zile, specialistii au consumat doar mancare deshidratata. Pentru a colecta mostre de aer si sol, acestia ieseau afara in costume de protectie.

“La inceputul celor doua saptamani, mediul parea foarte straniu , insa dupa doua saptamani nu mai voiam sa plecam de acolo. Ne trezeam in jur de ora 9, insa nu faceam dus in fiecare zi, deoarece apa limitata. Pe dinti ne spalam cu bicarbonat de sodiu", a declarat Virgiliu Pop, coordonatorul misiunii. Acesta spune ca in urma simularii s-ar incumeta la o experienta reala de acest fel.

  • Specialistii NASA, uimiti de experimentul romanilor

Agentia Spatiala Romana este a treia din lume care efectueaza un astfel de experiment, dupa NASA si ESA, fapt ce i-a impresionat pe specialisti.

“Am primit feedbackuri excelente de la toti cei care au urmarit aceasta misiune, iar de la NASA, o invitatie oficiala ca la prima misiune pe Marte sa particip ca fotograf”
, a declarat Marius Piso, presedintele ROSA.

Cercetatorii romani nu se vor sa se opreasca aici: Urmatoarea misiune importanta luata in calcul este trimiterea unui satelit romanesc in spatiu
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.