Descoperirea pur intamplatoare a unei substante antistres ce a condus, in laborator, la cresterea durabila a firelor de par din blana soarecilor a deschis calea catre obtinerea unui medicament impotriva calvitiei la oameni, pentru care nu exista in prezent niciun tratament eficient.
"Descoperirea noastra demonstreaza faptul ca un tratament de scurta durata cu aceasta substanta face sa creasca din nou firele de par ale soarecilor" care au fost modificati genetic pentru a suferi de stres cronic, a declarat medicul Million Mulugeta, profesor la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), unul dintre autorii acestui studiu.

"Aceasta descoperire ar putea conduce la un nou tratament contra calvitiei la oameni, prin neutralizarea receptorilor unui hormon care joaca un rol cheie in declansarea stresului", a adaugat Mulugeta, ciatat de Daily Mail.

Milioane de barbati din lumea intreaga constata in fiecare an ca parul incepe sa le cada, creand astfel o piata pentru numeroase tratamente contra calvitiei, ce pornesc de la "remediile miraculoase" comercializate de sarlatani si ajung pana la medicamente precum minoxidil, folosit in tratarea hipertensiunii arteriale.

Insa nici cea mai buna dintre aceste terapii nu au dat pana in prezent decat rezultate foarte limitate, motiv pentru care acest studiu, publicat in versiunea electronica a revistei stiintifice americane PLoS One, ofera celor interesati o raza de speranta pentru obtinerea unui tratament contra caderii parului.

Cercetatorii au facut aceasta descoperire neasteptata in timpul unor teste prin care voiau sa identifice maniera in care stresul afecteaza functiile gastrointestinale. Pentru aceasta, savantii au folosit soareci genetic modificati pentru a produce in exces corticoliberina (factor eliberator de corticotropina/ CRF), un hormon al stresului. Imbatranind, acesti soareci au inceput sa isi piarda parul - uneori chiar complet - pe spate, spre deosebire de soarecii din grupul tinta, nemodificati genetic.

Cercetatorii de la Institutul Salk din California au obtinut o peptida, o substanta chimica ce a fost denumita "astressin-B", care blocheaza efectul stresant al CRF, si au injectat-o soarecilor stresati si suferind de calvitie. Dupa cinci zile de injectii, cercetatorii au masurat la soarecii mutanti efectele neutralizante ale substantei astressin-B asupra CRF si au plasat acesti soareci in custi in care se aflau soareci "sanatosi".

Citeste si:
O inregistrare video care dezvaluie amploarea calvitiei lui Trump a...
O inregistrare video care...

Dupa trei luni, cand cercetatorii au revenit pentru alt set de teste, nu au mai putut sa-i deosebeasca pe soarecii modificati genetic de ceilalti, deoarece firele lor de par s-au regenerat complet. Medicii americani au subliniat totodata durata scurta a tratamentului (cinci zile) si efectele durabile, de pana la patru luni, ale acestuia, scrie MEDIAFAX.

Pana in prezent, efectele astressinului-B asupra parului nu au fost observate decat la rozatoare, insa savantii americani se declara increzatori in ceea ce priveste posibilitatea ca aceasta substanta sa fie eficienta si la oameni, nu doar pentru a face parul sa creasca din nou, ci si pentru a-l impiedica sa cada si sa incarunteasca. Aceeasi molecula stimuleaza si pigmentarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.