Un matematician roman a obtinut o bursa de la Uniunea Europeana, in valoare de 1,3 milioane de euro pentru a studia fenomentul tsunami.
Un roman, profesor la Universitatea din Viena, a obtinut o bursa de 1,3 milioane de euro pentru a studia fenomentul tsunami. Adrian Constantin a convins Comisia Europeana ca prin formule matematice se poate stabili cand va lovi un astfel de val gigantic si cat de distructiv va fi, potrivit Realitatea.net.

Adrian Constantin s-a nascut in 1970, la Timisoara si a predat in mai multe facultati prestigioase din lume. Cercetarile teoretice vor dura patru ani, iar matematicianul roman va primi sprijinul unor specialisti in oceanografie, care se vor ocupa de partea practica. Rezultatele ar putea imbunatati sistemul de avertizare in cazul unor astfel de catastrofe.

Castigatorii burselor acordate de Comisia Europeana au fost anuntati in 19 ianuarie. Adrian Constantin a primit 1,3 milioane de euro. Studiul timisoreanului se bazeaza pe tsunamiul care a lovit coasta de vest a Asiei in 2004 si a ucis peste 275.000 de oameni. „Vreau sa inteleg interactiunea dintre valurile de la suprafata si curentii subacvatici si sa investighez valurile mari. Cercetarea mea este motivata de fenomene in care se poate observa ceea ce se intampla, dar cauzele si mecanismul nu sunt cunoscute", a explicat romanul, potrivit Adevarul.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.