Pamantul va avea parte de un al doilea "soare", anul acesta, timp de cateva saptamani, cand una dintre cele mai stralucitoare stele, Betelgeuse, se va transforma intr-o supernova, sustine un fizician australian.

Explozia va fi atat de stralucitoare incat, desi steaua se afla in constelatia Orion, situata la 640 de ani lumina de Terra, ar lumina cerul in timpul noptii la fel de puternic ca Soarele. Totusi, momentul in care va avea loc explozia face obiectul unor discutii intre specialisti.

In termeni astronomici, Betelgeuse urmeaza sa se transfome in supernova in viitorul apropiat.

Brad Carter, de la University of Southern Queensland, Australia, a declarat, vineri, ca explozia va avea loc inainte de 2012 - sau in orice moment in urmatorul milion de ani, transmite MEDIAFAX.

Pe internet au aparut deja speculatii potrivit carora supernova ar avea legatura cu predictiile din calendarul Maya privind sfarsitul lumii in 2012.

Totusi, expertii spun ca, in conditiile in care Betelgeuse s-ar transforma in supernova, acest lucru va avea loc la o distanta mare de Terra si nu ne va afecta planeta.

Betelgeuse este a doua stea ca stralucire din constelatia Orion si, totodata, a noua stea ca stralucire de pe bolta cereasca. Betelgeuse este o supergiganta rosie, iar daca ar fi plasata in centrul sistemului solar, suprafata sa externa s-ar extinde pana undeva intre orbitele lui Marte si Jupiter.

Citeste si despre: [Romanul care a prins avionul in eclipsa]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.