Oamenii de stiinta britanici au gasit o cale pentru a opri raspandirea gripei aviare: pui de gaina modificati genetic rezistenti la virus.

Puii creati in laborator au o componenta in plus in ADN, care produce o molecula ce blocheaza replicarea virusului si transmiterea sa la alte pasari.

Cercetatorii sunt de parere ca descoperirea ar putea duce la crearea de gaini, porci si alte animale modificate genetic, rezistente la o gama larga de boli infectioase. Astfel, oamenii ar fi, la randul lor, protejati de anumite boli periculoase, transmise de animale
, potrivit MEDIAFAX.

Desi consumatorii britanici au fost, de-a lungul timpului, sceptici fata de animalele modificate genetic, oamenii de stiinta sunt convinsi ca puii ce contin molecula rezistenta la gripa aviara vor fi acceptati de oameni, pentru ca ei asigura atat protejarea animalelor, cat si a oamenilor.

Testele au fost facute de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la Universitatea Edinburgh, condusa de Laurence Tiley.
"Ne asteptam ca momeala din ADN sa functioneze impotriva tuturor ramurilor de gripa aviara si ca virusul sa nu poata evolua atat de usor incat sa evite efectele momelii. Daca vom avea pui modificati genetic, rezistenti la gripa aviara, atunci, in teorie, nu mai trebuie sa te chinui cu vaccinarea", a declarat Laurence Tiley.

Din 2003, virusul H5N1 s-a raspandit rapid in Asia de Est, apoi in Africa de Nord si de Vest si ulterior din Europa Centrala pana in Marea Britanie.
In Romania au fost inregistrate focare de gripa aviara in perioada octombrie 2005 - aprilie 2006 si la inceputul lunii mai 2006
.

In cursul lunii noiembrie 2007, noi focare de gripa aviara au fost depistate in Arabia Saudita, in Myanmar, in Marea Britanie, dar si in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.